Eerste graad


Eerste middelbaar op De Frères

Welkom in het eerste middelbaar! De start van je carrière aan de Frères gaat meteen gepaard met een keuze: de studierichting die je gaat volgen. Benieuwd welke studierichtingen we aanbieden aan onze eerstejaars? We vertellen je er hier alles over.

Klassieke Studiën

Kies je voor Klassieke Studiën, dan maak je een tijdreis door de geschiedenis. Daarnaast leer je Latijn: een eeuwenoude cultuurtaal die mensen verbindt. Klassieke Studiën is een uitdagende richting, waarin je leert structureren, memoriseren, communiceren en argumenteren. Je komt ook in contact met boeiende verhalen en interessante figuren uit de geschiedenis.


Moderne Wetenschappen

Daarnaast bieden we op de Frères ook Moderne Wetenschappen aan. Deze richting focust op een brede, algemene vorming en verdelen we nog eens verder onder. Ofwel kies je STEM, ofwel SEI.


Wat is STEM?

STEM staat voor ‘Science, Technology, Engineering and Mathematics’ (wetenschap, technologie, ontwerpen/programmeren en wiskunde). Met STEM ga je vanuit deze verschillende invalshoeken op zoek naar oplossingen voor hedendaagse problemen.

Je bent sterk in wiskunde en geïnteresseerd in techniek, wetenschap en informatica. Wil je graag weten hoe dingen werken (een zonneboiler, een waterzuiveringsstation ...) en hou je ervan om dingen uit te proberen en om dit samen te doen met andere leerlingen? Dan is STEM een keuze die bij jou past.

Wat leer je in SEI?

Of ga je voor SEI? SEI staat voor ‘socio-economische initiatie’. Je proeft van economie en humane wetenschappen. Je leert over de wereld om je heen en over het gedrag van mensen. Je vindt het interessant om mensen en hun leefwereld te observeren en op zoek te gaan naar verklaringen voor gedrag. Heb je een brede belangstelling en vind je het leuk om meer te weten over het ‘hoe en waarom’ van wat er gebeurt in de wereld (politiek, economie, reclame, media, bedrijven ...) dan zal je de lessen SEI beslist interessant vinden.

Talentmoment

Ten slotte wordt je lespakket nog aangevuld met een uur Talentmoment. Een uur waarin je je kan verdiepen in je interesses en nieuwe dingen kan ontdekken. Dit zijn de mogelijkheden:

Woord en expressie

Wie kiest voor woord en expressie, proeft en geniet op een speelse manier van de wereld van het theater en die van poëzie en literatuur. Je ontdekt hoe je je verbeelding uitdrukt met je lichaam en je stem. Je ontdekt de kracht en de schoonheid van taal en woorden.

Web en design

Heb je gevoel voor kleur, vorm en compositie? Tijdens dit talentmoment werken we met verschillende vormen van (digitale) media. Je ontwerpt en programmeert websites en apps of specialiseert je in het design van gedrukte media: kranten, tijdschriften, folders ...

Creatie en kunst

Ben je creatief en heb je fantasie? Dan gaan we samen aan de slag met vormen, kleuren, beelden en muziek. We werken samen een project uit waarin onze eigen creaties en het zelf musiceren geïntegreerd zijn. We maken ook tijd om te genieten van de kunst die anderen voor ons hebben gemaakt.

Sport en fit

Bewegen draagt bij tot een gezonde en fitte levensstijl. Sport je graag en wil je kennismaken met andere sporten? Dan is ‘Sport en fit’ zeker iets voor jou! De activiteiten vinden plaats zowel op school als op verplaatsing.

Tweede middelbaar op De Frères

In het tweede middelbaar bieden we twee basisopties aan: Moderne Talen en Wetenschappen en Klassieke Studiën. Deze basisopties kan je telkens aanvullen met keuzevakken volgens jouw eigen interesse. Lees er hier alles over!

Klassieke Studiën

Wie in het eerste middelbaar Latijn volgde, kan in het tweede middelbaar kiezen voor Klassieke Studiën. Hier word je voorbereid op de studierichting Latijn in de tweede graad. Je kan deze basisoptie aanvullen met wiskunde en Frans, waarin vooral verdiepende leerstof gegeven wordt, of met STEM en wiskunde, waar ook verdiepende leerstof wiskunde, wetenschappen en technologie aan bod komt.


Moderne Talen en Wetenschappen

Als je kiest voor de basisoptie Moderne Talen en Wetenschappen krijg je 2 uur moderne vreemde talen en 2 uur wetenschappen. Je krijgt ook 1 uur extra wiskunde, zowel verdiepend als remediërend, ter ondersteuning van de wetenschappen. 

Ben je gebeten door technologie, onderzoekend leren, ontwerpen en wetenschappen? Dan kan je deze basisoptie aanvullen met STEM. Als je eerder gefascineerd bent door ondernemen, dan is de economische component ongetwijfeld iets voor jou. Ben je geïnteresseerd in de actualiteit en de maatschappij waarin we leven? Kies dan voor de maatschappelijke component!

ICT

Alle leerlingen van het tweede jaar krijgen 4 lesblokken van 2 uur ICT-les doorheen het schooljaar. Daarnaast wordt het ICT-leerplan ook in de verschillende vakken geïntegreerd.

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. Je kan toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.