Derde graad


Vijfde en zesde middelbaar op De Frères

In de derde graad word je klaargestoomd voor het hoger onderwijs. We zetten sterk in op een autonoom leerproces en dagen je uit om zelfstandig te werken en meer verantwoordelijkheid op te nemen. Wil je weten hoe we dat doen? Lees hier alles over onze aanpak in de derde graad.

Een autonomer leerproces

We leren je plannen en omgaan met strakke deadlines. Het vak Nederlands bijvoorbeeld volg je afwisselend plenair in het auditorium en in kleinere groepen. Gecoacht door verschillende leerkrachten werk je daar aan tussentijdse doelen en taken. Ook in het vak ‘project’ wordt een zelfstandige aanpak gestimuleerd. Volgens je eigen interesse kan je uit een breed aanbod kiezen (kunst en cultuur, taal en communicatie, wetenschap en gezondheid of economie, ondernemen en politiek). In klasoverschrijdende groepen verdiep je je vervolgens in een bepaald thema.

In de derde graad kan je Humane Wetenschappen, Moderne Talen - Wetenschappen, Wetenschappen Wiskunde, Moderne Talen, Economie - Moderne Talen, Economie - Wiskunde, Latijn - Moderne Talen en Latijn - Wiskunde volgen.


CLIL in de derde graad

Ook in de derde graad kan iedereen kiezen voor een CLIL-traject. Zowel in het vijfde als in het zesde jaar kan je geschiedenis in het Engels volgen. Omdat in het hoger onderwijs steeds meer vakken in het Engels of Frans worden gegeven, doen we diverse inspanningen op het gebied van taalverwerving.


Toelatingsexamens en ijkingstoetsen

Overweeg je een carrière als (tand)arts, dierenarts of wil je later een studierichting volgen waarvoor je een verplichte ijkingstoets moet afleggen? In het zesde jaar kan je in het 2e en 3e trimester oefensessies volgen en hulptesten afleggen. Een team van leerkrachten ondersteunt en begeleidt jou hierin. Ze bieden je ook cursussen, boeken, oefeningen en oplossingen van vorige examens aan en organiseren simulaties van toelatingsproeven op school.

Begeleiding

Heb je nood aan extra begeleiding bij de keuze van je studierichting? Dan kan je in de derde graad bij de leerlingenbegeleiding terecht. Zij helpen je graag! 

Coaching en begeleiding

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. Je kan toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.